Seo Optimizacija

Kako do 1. strane Googla?

Naći se među prvim ponuđenim rezultatima na Google pretrazi je ključna stvar svakog web sajta. Istraživanja pokazuju da samo 6% korisnika zaista klikne Next na dnu Google pretrage. Zato je zaključak:

Pozicija na 1. strani nema cenu

U današje vreme kada svakog meseca „nikne“ 8 miliona novih sajtova pozicioniranje na Googlu je izuzetno težak složen dugotrajan posao. Potreban je jedinstven (pa i prefinjen) pristup zasnovan na autentičnom unikatnom sadržaju koji će zadovoljiti korisnikov doživljaj i istovremeno biti relevantan u pretragama i tako postaviti vaš sajt na mesto koje on zaslužuje.

Zvuči komplikovano, ali ne mora da bude. I dalje su ključni pojmovi važni, ali potrebno je i znanje. Poslednjih godina su sve traženiji Content & SEO (Search Engine Optimization) menadžeri, oni koji vašu ponudu pretvaraju u sadržaje koji se „prodaju”. Na prvoj stranici. Biti na drugoj (ili – daleko bilo – četvrtoj) stranici pretrage govori mnogo više nego što mislite: ili ne možete da zaista odgovorite na potrebe korisnika ili kompanija ne stoji dovoljno dobro da bi uložila u kvalitetnu web stranu. Ili SEO stručnjaka.

Nakon inicijalnog rangiranja, Google dalje prati koliko je korisnika zaista i posetilo vašu web stranu. Ukoliko broj poseta opada, vaša web strana gubi poziciju.

Tako se opet vraćamo na sadržaj. Ključne reči su vašu web stranu pozicionirale kao prvi rezultat na Googleu. Korisnik klikne i pokušava da pronađe informaciju koja mu je potrebna. I ne uspeva. Zašto? Jer ključne reči vode na vašu stranu, ali samo zato što ste u zadato polje upisali sve pojmove kojih ste se setili. A odgovarajućih sadržaja nema. Nažalost, ovakva „strategija” neće se isplatiti na duge staze.

Google prednost uvek daje kvalitetu, ne kvantitetu. Zato sadržaj mora da bude relevantan, konstantno. Pri tom, i jezik koji koristite mora da bude jezik kojim „govore” korisnici. Da pomenemo da Google za pretragu web strana zaista koristi algoritme. Tako da SEO optimizacija zaista jeste nauka.

Kako do 1. strane Googla?
5 (100%) 2